KOMMUNIKÁCIÓ
ÉS MANAGEMENT

2016-ban is elindult az influenza ellenes kampány

2016-ban is elindult az influenza ellenes kampány

blogeditor 2016.02.22.

Mindenki másként készül az influenzajárványra

Idén negyedik alkalommal indítottuk útjára az influenza ellenes kampányt, melynek célja, hogy aktív védekezés jegyében felhívja a figyelmet a kézmosás, fertőtlenítés, immunerősítés fontosságára az influenza megelőzése érdekében.

Az ÁNTSZ, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a MÁV és a Budapest Airport képviselői közös sajtótájékoztatót tartottak pénteken délelőtt a 2A Terminálban. Január óta hétről hétre egyre többen jelentkeznek influenzás tünetekkel a háziorvosoknál, éppen ezért fontos a szakemberek szerint, hogy mindenki figyeljen oda saját magára és a körülötte élőkre, és hogy a kiemelten fontos vállalatok is tegyenek az influenza terjedése ellen.

dsc_0935_copy_2.jpg

Dr. Dánielisz Ágnes, az ÁNTSZ Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője szerint oda kell figyelnünk többek között arra, hogy a betegek ne menjenek közösségbe, és ha tüsszenteniük kell, a könyökhajlatba igyekezzenek tüsszenteni, ne a kezükre, amelyről a kórokozók könnyen a közlekedési eszközökre kerülhetnek.

Szintén fontos a gyakori kézmosás, a kézfertőtlenítő használata, és mindenekelőtt a megelőzés miatt az, hogy ha valaki ki van téve a veszélynek, adassa be magának az ingyenes vakcinát még a járvány elején.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a reptéren minden nap 15-25 ezer ember halad át, a repülőkön pedig 180-200 ember van összezárva, ezért igyekeznek mindenkinek felhívni a figyelmét az alapvető óvintézkedésekre. „Aki betegen ül a gépre, vegyen példát a japánokról, használjon maszkot!” – javasolta Hardy.

A repülőtérnek járványriasztási terve is van szükség esetére, amelyet az ÁNTSZ-szel közösen dolgoztak ki. Ezt évente aktualizálják, a H1N1 megjelenése óta nagyon komolyan foglalkoznak a problémakörrel.

Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtófőnöke arról beszélt, hogy a megelőzésre a stratégiafontosságú vállalatoknál is kiemelt figyelmet fordítanak. Példaként említette az ELMŰ-t. A fejlesztési miniszter a közlekedési vállalatokat is felszólította arra, hogy közösen figyeljenek a megelőzésére, takarítsák, fertőtlenítsék a vállalatokat. A Szerencsejáték Zrt.-t szintén erre kérte, mivel a lottózókban egyszerre sokan gyűlhetnek össze.

Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője elmondta, a fertőzésveszélyt a MÁV is folyamatosan igyekszik csökkenteni, gyakrabban takarítják a vasutat, az állomásokat, többször is fertőtlenítenek. Dolgozóikat is óvják, mivel ők több ezer utassal kerülhetnek kapcsolatba egy nap, így számukra ingyenes oltást biztosítanak.

A szakemberek szerint az a legfontosabb, hogy aki teheti, tegyen a megelőzés érdekében, adassa be magának az oltást, ha pedig megbetegedett, inkább maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat.

A programhoz mostanra a SPAR is csatlakozott, ahol nem csak a fertőtlenítésre figyelnek, de az egészséges táplálkozásra is igyekeznek felhívni a figyelmet. A sajtótájékoztató végén a SPAR és az Unilever egészséges élelmiszer- és higiéniai csomagokat adott át a résztvevő közlekedési vállalatok képviselőinek.

süti beállítások módosítása