KOMMUNIKÁCIÓ
ÉS MANAGEMENT

A 67-es zenélő út

A 67-es zenélő út

blogeditor 2016.09.21.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. felügyeli Magyarország teljes közlekedési infrastruktúrájának építését, megújítását. A PLANB és a NIF Zrt. több közös programban vett már részt az elmúlt évek során. Ilyen volt többek közt a Tiszán átívelő Móra Ferenc híd átadásához kapcsolódó rendezvény és kommunikációs kampány.

Ennek az együttműködésnek a folytatásaként készülhet el hazánk első zenélő útja, amelynek ötletgazdája a PLANB volt.

zene_lo_u_t2.jpeg

Az Európában, de a világon is ritkaságnak számító beruházást a 2x2 sávos gyorsforgalmi úttá bővülő 67-es számú főút Kaposvár felé vezető szakaszán építik meg. A zenélő út működésének lényege, hogy az aszfalt felső rétegét gyémántvágóval bemetszik kereszt irányban. A hang magassága a barázda mélységétől és egymáshoz viszonyított távolságától függ. Az aszfaltra ráhajtva, a gumiabroncsok rezgése zenei hatást kelt, így autóban ülve hallható lesz majd a dallam, aminek magassága és ritmusa függ a gépjármű a sebességtől is.

A legelső zenélő utat Dániában építették 1995-ben, de Amerikában és Japánban is léteznek ilyen idegenforgalmi, turisztikai attrakciók. Európán belül legközelebb Franciaországig kell menni, ha valaki aszfalt-zenét szeretne hallgatni. A 67-es főúton természetesen Magyarország egyik kultikus zenekara, a Rebublic 67-es út című slágere szól majd.

További információ: http://kaposvarmost.hu/hirek/kozelet/2016/06/16/nif-zenelni-fog-a-67-es-ut.html

süti beállítások módosítása