KOMMUNIKÁCIÓ
ÉS MANAGEMENT

Egységes rendszer indult a betegbiztonságért

Egységes rendszer indult a betegbiztonságért

blogeditor 2014.02.18.

Tíz egészségügyi intézményben indult annak az európai uniós projektnek a tesztidőszaka, amely a betegellátás biztonságának erősítését szolgálja a mindennapi folyamatok szabályozásával. A kórházak, szakrendelők és gyógyszertárak napi feladatainak elvégzéséhez nyújt segítséget A BELLA (Betegellátók Akkreditációja a Biztonságos Betegellátásért) elnevezésű uniós finanszírozású program, amely a Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) koordinációjában valósult meg.

bella.jpeg

A BELLA program PlanB által szervezett projektindító sajtótájékoztatóján Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a kiváló szaktudás, a jó műszerezettség és a legjobb gyógyszerek mellett is veszélyes helyzeteket teremt a szabályozatlan ellátás, megnő a tévedések lehetősége és ez kihat a betegekre. A rendszer a betegellátási tevékenység olyan alapvető folyamatait szabályozza a program, mint a beteg felvétele, átadása, az ismert biztonsági kockázatok kezelése, a gyógyszerelés rendje, a betegjogok érvényesülése. Magyarországon a betegellátás biztonságának erősítése érdekében most először indult átfogó program, amely orvos és gyógyszerész szakemberek munkájának eredménye.

 Az egészségügyi ellátórendszer jelentős hatékonysági problémája, hogy a gyógyszeres terápiák eredményessége nem éri el a kívánatos szintet a nem megfelelő gyógyszer szedési gyakorlatok miatt. A nemzetközi tapasztalatok alapján erre a BELLA program keretében kidolgozott gyógyszerészi gondozási tevékenység jelent megoldást. Ennek kapcsán a gyógyszerészek számos népegészségügyileg jelentős gondot okozó krónikus betegség - cukorbetegség, magas vérnyomás, asthma – esetében segítséget és hasznos információt nyújthatnak a hozzájuk forduló betegeknek. Nemcsak a krónikus betegek kapnak több gondoskodást, a BELLA programban részt vevő gyógyszertárakba betérők a gyakori, orvosi vizitet nem igénylő panaszaik kezeléséhez is szakszerű tanácsokat, tájékoztatást fognak kapni az optimális gyógyszer megválasztásához.

A BELLA programban résztvevő gyógyszertárak a gyógyszerszedés helyes gyakorlatának kialakításával, a kórházak és rendelőintézetek pedig a betegellátás folyamatának újragondolásával és új szabályozásának bevezetésével járulhatnak hozzá a betegek nagyobb biztonságához.

2014 novemberétől a kórházi vezetők, az orvosok, az ápolók és a gyógyszerészek munkáját egységes, működést támogató rendszer fogja segíteni, amennyiben ezt a segítséget az ellátó intézmények igénybe veszik. A BELLA program kommunikációs feladatait a PLANB végezte.

süti beállítások módosítása